corona maatregel

Sinds het coronavirus ook Nederland heeft getroffen, adviseert het RIVM om met regelmaat je handen te wassen en gepaste afstand van elkaar te houden. Deze maatregelen beperken namelijk de verspreiding van het coronavirus. Toch is het niet ieder moment mogelijk om je handen schoon te maken en bacteriën te vernietigen. Drukbezochte plaatsen waar indirect contact niet te vermijden is, brengen daarom constant risico’s met zich mee. Een pompstation is zo’n plek en hier moet dan ook extra veel aandacht aan hygiëne worden besteed. Bezoekers zullen namelijk altijd in contact moeten komen met een bacteriële tankslang en zij kunnen vaak niet ontkomen aan het gebruik van pinterminals of contant geld. Om toch behoedzaam te zijn voor de risico’s van een tankstation, zullen we hieronder 3 tips geven om het onvermijdelijke bezoek aan een pompstation zo smetteloos mogelijk te maken.

Gebruik plastic handschoenen

Pompstations bieden over het algemeen plastic handschoenen aan bij de pompen. Met het stijgende aantal corona besmettingen in Nederland, is het aan te raden om de plastic handschoenen te gebruiken. Deze beschermen je namelijk tegen de ziekteverwekkers die zich op de benzineslang bevinden. Deze slang wordt per dag minstens tientallen keren vastgehouden door verschillende personen. Indien een pompstation niet beschikt over plastic handschoenen, raden we je aan om je handen zorgvuldig te wassen na het tanken.

Zoek tankstations met bediening aan de pomp

Het grootste gedeelte van de Nederlandse tankstations is onbemand. Dit houdt in dat je zelf moet tanken en betalen bij deze pompstations. Net als in andere Europese landen, is er toch nog een keuze om te tanken bij een tankstation met een pompbediende. Deze pompbediende neemt alle handelingen van de tankbeurt uit handen en zorgt er voor dat je geen contact kan hebben met mogelijke ziekteverwekkers. Omdat maar één persoon zorgt voor de handelingen bij een pomp, wordt er over het algemeen hygiënischer omgegaan bij het tankstation. Pompbedienden vind je tegenwoordig ook in grote steden, zoals bij de Shell van Koen van der Knaap in Rotterdam.

tankstation hygiene

Kies je mobiele telefoon voor betalingen

De risico’s die te vinden zijn bij onbemande tankstations, kunnen in grote mate voorkomen worden door een beroep te doen op mobiel tanken. Het contact met pinterminals zal namelijk te vermijden zijn wanneer je gebruik maakt van mobiel tanken. Dit zorgt voor meer hygiëne, omdat pinterminals maar weinig worden schoongemaakt en het invoeren van een pincode vereist is. Dit contact is dan ook vaak onontkoombaar bij onbemande pompstations.

Ook bemande tankstations kunnen een risicoplek zijn. Niet alleen pintransacties, maar ook contante betalingen worden hier veelal gedaan. Het indirecte fysieke contact met pompmedewerkers is hierdoor aan de orde, wat vanwege het coronavirus ongewenst is. Dit valt beide te voorkomen door te kiezen voor mobiel tanken. Alle betalingshandelingen kunnen hiermee namelijk via een app gedaan worden. Dit is mogelijk vanuit je eigen auto waardoor je niet in aanraking komt met onhygiënische pinterminals of contant geld. Hiermee verklein je de kans op besmetting voor jezelf en de pompmedewerkers.